En aquest article us presentarem d’una manera sintetitzada els canvis més importants que implicarà la nova actualització del RITE.
Aquesta última actualització del RITE degut al RD 178/2021 s’afegeix a les modificacions del últims anys del RD 1027/2007, RD826/2009 i RD 238/2013 per evidenciar una tendència més alineada amb la nova directiva europea UE 2018/844 relativa a la eficiència energètica en vigor des del passat 9 de juliol de 2018 i amb data màxima d’aplicació pel 30 de juny d’aquest 2021.
Articulat
Àmbit d’aplicació
Exigències administratives
Execució i posada en servei
Ús i manteniment
Article 2: S’han incorporat a l’àmbit del RITE les interconnexions a xarxes urbanes de calefacció i/o refrigeració i els sistemes d’automatització i control.
Article 12: Les instal·lacions de ventilació i les instal·lacions tèrmiques s’inclouen en l’ús d’estalvi i aprofitament d’energies residuals.
Article 15: Detalla la informació que es demanarà de les interconnexions urbanes que ara passen a ser d’aplicació del RITE en funció de la potència del intercanviador.
Article 18: S’actualitzen els requeriments en quan a eco-disseny i etiquetat per part dels fabricants d’equips per alinear-se amb els estàndards Europeus.
Article 24: En els punts 9 i 10 d’aquest article es defineix clarament l’obligatorietat d’entregar el certificat de la instal·lació (certificat de probes) a la comercialitzadora o distribuïdora (enlloc de la subministradora com fins ara) abans d’obtenir subministrament regular. Modificació impulsada per Conaif per reduir l’intrusisme laboral.
Article 32: Les inspeccions d’eficiència energètica amb resultat “condicionada” augmenten el plaç disponible per fer les correccions de 15 dies a 6 mesos.
Article 33: S’inclou dins de la categoria de defecte greu el fet d’evitar un possible aprofitament d’energia residual i/o utilització d’energies renovables.
Instruccions tècniques (IT)
IT1 – Disseny i dimensionat
IT 1.1.4.1.2: S’estableixen temperatures de hivern i estiu a 25ºC pel dimensionat de calefaccions i 21ºC pel dimensionat de sistemes de refrigeració.
IT 1.1.4.1.2: S’afegeix un apartat “h” que obliga al compliment de la exigència d’avaluació d’eficiència energètica general del sistema de climatització i aigua calenta sanitària de la IT 1.2.4.8.
IT 1.2.3 (Documentació justificativa):
- En edificis nous, caldrà tenir en compte instal·lacions alternatives d’alta eficiència.
- En reformes, es proposaran instal·lacions alternatives d’alta eficiència.
- Per a instal·lacions de més de 70 Kw, serà obligatòria la comparació del sistema escollit amb altres alternatives, inclús en sistemes de climatització i ACS passius.
- Només en cas que es pugui justificar tècnica o econòmicament es podrà obviar aquesta recomanació.
- Es proposarà la substitució d’equips alimentats per combustibles fòssils per altres que funcionin aprofitant energia residual o que utilitzin energies renovables.
IT 1.2.4.2.1 (Aïllament tèrmic de xarxes de canonades):
- S’inclou una nova taula on recull el gruix d’aïllament tèrmic que necessita una instal·lació de ACS en funció del diàmetre del tub i localització.
-
- Per a instal·lacions de més de 70Kw, serà necessària una justificació de que la instal·lació perd menys del 4% de la energia que transporti la xarxa.
-
IT 1.2.4.3.1 (Control de les instal·lacions de climatització):
- En edificis de nova construcció, quan sigui tècnica i econòmicament viable, estaran equipats amb equips de autoregulació.
- En edificis existents s’exigirà en cas de substitució de l’equip de generació de calor, només per la autoregulació dels sistemes de calefacció, quan sigui tècnica i econòmicament viable.
IT 1.2.4.3.5 (Nou apartat) (Sistemes d’automatització i control de instal·lacions):
- Els edificis no residencials amb més de 290 kW hauran d’estar equipats amb equips d’automatització i control de instal·lacions.
- Els edificis residencials podran estar equipats amb monitorització electrònica contínua i control per optimitzar la producció, la distribució, el emmagatzematge i el consum d’energia.
IT 1.2.4.4 (Comptabilització de consums):
- Es modifica el criteri en les instal·lacions solars tèrmiques de 20 m2 a 14 kW de PN.
- Per acumulació solar distribuïda és suficient una comptabilització centralitzada.
- Pels generadors de calor i fred de més de 70kW amb subministrament directe d’energia renovable, farà falta un comptador diferenciat.
IT 1.2.4.5.2 (Recuperació de calor de l’aire de extracció):
- Recuperador de calor ara obligatori a partir de 0.28 m3/s
IT 1.2.4.6.1 (Contribució d’energia renovable o residual per la producció tèrmica del edifici):
- S’amplia el concepte de “calor” al de “energia” renovable o residual i s’inclou l’energia procedent de processos de cogeneració renovables.
IT 1.2.4.8 (Nou apartat) (Eficiència energètica general de la instal·lació tèrmica):
- Quan s’instal·li un equip tèrmic en un edifici, s’haurà d’avaluar la eficiència energètica de tota la instal·lació. (Energia entregada / consumida)
- Quan es substitueixi o es millori una instal·lació tèrmica d’un edifici, s’haurà d’avaluar la eficiència energètica general de la part substituïda.
- Els resultats d’aquesta avaluació s’hauran de documentar i entregar al client.
IT 1.3.4.1.1 (Condicions generals):
- Evitar danys en les instal·lacions solars tèrmiques utilitzant dispositius de seguretat intrínseca com ara els sistemes d’ompliment i buidat automàtics o altres mesures que contribueixin a evitar una situació d’estancament.
IT 1.3.4.2.5 (Circuits tancats):
- En els circuits tancats de generació solar tèrmica, la descàrrega haurà de ser conduïda al dipòsit d’emmagatzematge.
IT 1.3.4.2.6 (Dilatació):
- Les variacions de temperatura han de tenir-se en compte pel disseny dels compensadors de dilatació i del circuït.
IT3 – Manteniment
Es fixen tasques de manteniment per les instal·lacions de captació solar tèrmica i per a les bombes de calor per producció d’aigua calenta sanitària.
- TAULA 3.2 (Per a instal·lacions de fins a 70 kW.)
En la taula 3.2 també apareixen nous ítems:
15. Revisió de l’estat dels captadors solars (neteja, estat de les plaques, juntes, absorbidor, carcassa i connexions) estructura i fixacions.
16. Adoptar de mesures contra el sobre-escalfament (tapat, buidat de captadors, etc.)
17. Purgat del camp de captació.
18. Verificació de l’estat de la mescla anticongelant (PH, grau de protecció anticongelant, etc.) i actuació del sistema d’emmagatzematge.
19. Revisió del estat del sistema d’intercanvi (neteja, etc.)
20. En cas de tractar-se d’un escalfador atmosfèric, comprovar que compleixi amb els requisits de ventilació exigits per la norma UNE 60670-6:2014.
- TAULA 3.3 (Per a instal·lacions superiors a 70 kW.)
S’afegeixen aquests nous punts:
IT 3.4.3 (Instal·lacions d’energia renovable):
- Obligació de seguiment del consum i revisió anual en qualsevol instal·lació d’energia renovable per a instal·lacions que hagin de comptar amb sistemes de mesura segons la IT 1.2.4.4.
IT 3.4.4 (Assessorament energètic):
- Obligació per part de les empreses instal·ladores de assessorar sobre la substitució de les calderes de combustibles fòssils.
- En instal·lacions de potència tèrmica nominal major que 70 kW, l’empresa mantenidora haurà de realitzar un seguiment de l’evolució del consum i de l’energia aportada per la instal·lació tèrmica.
- Aquesta informació es mantindrà durant un plaç mínim de 5 anys, s’haurà d’entregar al propietari i incorporar-la al “Llibre del edifici”.
IT 3.4.5 (Nou apartat) (Informació sobre el consum):
- La evolució del consum d’energia registrat ha d’estar a disposició dels propietaris i usuaris de l’edifici amb una periodicitat anual.
- Inclourà el registre dels consums dels últims 5 anys.
- Pels edificis recollits en la norma IT 3.8.1.2 de superfície major a 1.000 m2, caldrà que figuri aquesta informació en la pantalla informativa que ja estan obligats a tenir.
IT 3.5: S’afegeixen els següents punts:
- Prohibida l’entrada a l’interior dels sitges de biomassa a personal no format en riscos laborals.
- Senyalització visible d’aquesta prohibició a la porta d’entrada.
- Requeriment d’un procés de treball detallat per a les accions que es realitzin a dins:
- Accés al interior.
- Ventilació requerida.
- Verificació de la qualitat de l’aire (Detector Co i analitzador O2) abans i durant les operacions en el seu interior.
- Vigilància i control de les operacions que haurà de preveure recursos preventius a l’exterior.
- Utilització dels equips de protecció individual requerits.
- Un sistema de comunicació permanent amb l’exterior.
- Disposició dels recursos materials i humans necessaris per a la evacuació dels treballadors de l’interior en cas que sigui necessari.
Totes aquestes mesures preventives s’han imposat a conseqüència de casos reals de morts per intoxicació de CO, un gas que la biomassa emmagatzemada pot alliberar en més quantitat durant les 6 primeres setmanes d’emmagatzematge, si l’entorn està a alta temperatura o en funció de la matèria primera que s’hagi utilitzat.
IT4 – Inspeccions
- Les inspeccions periòdiques d’eficiència energètica passen a ser obligatòries per a sistemes de calefacció, instal·lacions combinades de calefacció i ventilació i ACS a partir de 70 kW.
- També s’afegeix una nova tasca a aquestes inspeccions “j”. Verificació i contrast de la informació posada a disposició del públic establerta en la IT 3.4.5 de la informació sobre el consum i en la IT 3.838 de informació sobre temperatura i humitat.
- Si el sistema de climatització es comú per a fred i calor, la inspecció es realitzarà segons la IT 4.2.2. també a partir de 70 kW.
- Es modifica la periodicitat de les inspeccions passant totes a ser cada 4 anys, i es manté la periodicitat de la completa a 15 anys tret de les excepcions detallades en el nou apartat IT 4.3.4.
IT 4.2.4 (Nou apartat) (Experts independents):
- La inspecció serà realitzada per experts qualificats o autoritzats, autònoms o contractats per empreses públiques o privades.
IT 4.2.5 (Nou apartat) (Sistema de control independent):
- Establiment de sistemes de control independent als informes d’inspecció de les instal·lacions tèrmiques.
Disposicions
Disposició addicional primera (Obligacions de lectura dels equips de comptabilització de consums d’ACS, informació al consumidor i repartiment de costos):
- Lectura remota si es tècnica i econòmicament viable en comptadors existents.
- Hauran de ser substituïts per comptadors de lectura remota abans del 1-1-2027.
- Informació per escrit del sistema de lectura per fer canvi de proveïdor.
- Fins llavors podrem utilitzar auto-lectures cada 2 mesos o un tant alçat.
- Accés gratuït a les dades per part de l’usuari amb obligació d’informar cada 2 mesos o cada més si hi ha possibilitat de lectura remota (sense fins lucratius).
- Facturació sobre base real almenys un cop a l’any.
- Informació gratuïta per l’usuari sobre costos energètics amb els següents apartats:
- Preus reals actuals i el consum real de l’energia o el cost total de ACS i les lectures dels repartidors de costos d’ACS.
- Informació sobre el mix de combustible utilitzat i les emissions anuals corresponents a gasos d’efecte hivernacle, inclosos els usuaris finals subministrats per ACS de més de 20 MW.
- Descripció dels diferents impostos i tarifes aplicades.
- Comparatives del consum actual d’energia amb el de fa un any vista (gràfic).
- Informació de contacte amb les organitzacions de clients finals, agències d’energia o organismes similars on poder obtenir més informació.
- Informació relativa a serveis d’atenció al client, procediments de reclamació o mecanismes alternatius de resolució.
- Comparativa amb el consum d’ACS d’un usuari final de referència.
Disposició addicional segona (Verificació del compliment de lo establert en quant al augment de la quota d’energies renovables en el sector de la calefacció i la refrigeració):
- Obligació per part de les empreses instal·ladores de comunicar electrònicament a l’administració (OTC) la potència tèrmica de les instal·lacions renovables i de les xarxes de calefacció i refrigeració que abasteixin els edificis, així com la energia subministrada anualment, la tecnologia i la seva ubicació.
Conclusions
- Modificacions en línia de les noves directrius europees d’estalvi i eficiència.
- Protagonisme per les energies renovables, residuals i xarxes urbanes.
- Incideix en la automatització i control de instal·lacions i edificis.
- Reforça la informació a l’usuari final per augmentar la conscienciació.
- Pels mateixos motius, reflexa les obligacions d’etiquetat i eco-disseny de components.
- Determina quins son els sistemes d’alta eficiència energètica.
Comentaris