La vint-i-setena cimera hispanofrancesa de Barcelona, celebrada aquest dijous amb l'objectiu d'estrènyer les relacions bilaterals dels dos països a través d'un històric tractat de cooperació i amistat, s'ha saldat amb una sèrie d'acords de tint econòmic centrats en la interconnexió de ambdues nacions i en sumar forces en qüestions internacionals. A les converses, el component energètic ha tingut un paper protagonista i tant Madrid com París han sumat forces per formar un front comú amb l'objectiu de reformar el mercat europeu.
“Les nostres nacions treballaran conjuntament en la necessitat de reformar el mercat elèctric comú. Tots dos països hem presentat propostes sòlides que van en la mateixa direcció. Hem acordat treballar conjuntament en aquest assumpte perquè la reforma es materialitzi els propers mesos”, ha sostingut sobre això el president del Govern, Pedro Sánchez. Posteriorment, va puntualitzar que “treballar conjuntament” no implica elaborar una proposta única.
"La resposta d'Espanya i França és molt semblant en molts aspectes, per la qual cosa no cal que elaborem una proposta comuna", va respondre al torn de preguntes. “La Comissió és la que ha de fer propostes. Europa va aprovar aquest mecanisme ibèric com una solució temporal, però necessitem una reforma estructural perquè les empreses energètiques rebin el mateix per l'electricitat que el que costa la producció i que això no depengui del preu d'una matèria primera que no té tant de pes al nostre mercat. Tenim la mateixa visió de la reforma i del ritme, que ha de ser ràpid. Abans del final d'aquest any”, va afegir el president francès, Emmanuel Macron.
Sánchez ha reivindicat la necessitat establir una resposta contundent a les mesures d'estímul que han aprovat altres nacions com els Estats Units. Macron arribava a la cimera amb la intenció de vertebrar més suports al sud d'Europa després d'un debilitament de l'eix francoalemany.
El dirigent busca aliats per començar a armar una resposta contundent a la Llei de Reducció de la Inflació dels Estats Units, el pla d'inversions de Joe Biden. Al novembre, Macron va qualificar de “superagressives” les mesures que preveu aquest pla.
Tot i que no hi ha hagut una menció expressa als Estats Units en l'explicació inicial, el principal punt de fricció amb la mesura impulsada per Joe Biden és el temor que les empreses europees tinguin encara més difícil competir amb les companyies de la primera economia del món .
Comentaris